Plein BSO krijgt boost

Het plein voor de schoolgaande kinderen bij kindercentrum Panta Rhei heeft een flinke opknapbeurt gekregen. De waterbaan, de brug en de zandbak zijn vernieuwd. Waar mogelijk of noodzakelijk is acaciahout gebruikt, hout met een flinke houdbaarheidsdatum. De oude eik is voorzien van een grote vlonder. Het was de leidsters en kinderen al enige tijd een doorn in het oog dat er veel struikelpartijen waren. De wortels van de eik komen op sommige plekken flink boven de grond uit. Nu is er een mooie vlonder van douglashout gebouwd, op staanders van acaciahout. Hiermee zijn zowel de kinderen als de boom erg blij mee! Struikelen over de wortels behoort tot het verleden, er kan naar harte lust gespeeld worden op de vlonder en de wortels van de oude eik raken niet meer beschadigd.

Zomerse weelde

In het voorjaar zijn de werkzaamheden aan deze tuin begonnen. Veel coniferen hebben de weg naar de shredder niet overleefd, een oude eik had de droogte van 2018 en 2019 niet overleefd. Zo ontstond er een mooie ruimte voor een tuin met groot grasveld en veel kleurige zomerbloeiers.

Niet alles gaat goed. Achter in de tuin is de beukenhaag niet aangeslagen. Komende herfst een nieuwe poging.

Balkon

Op het balkon van Janeke zijn 4 grote bloembakken geplaatst. Ze zijn ingeplant met vaste planten, heesters en een heuse boom. De bloembakken zijn voorzien van een bassin, waarin altijd een laag water staat, zodat er op ‘dorstige’ dagen altijd water voorradig is. Het systeem heet semi-hydrocultuur.

De planten zijn nog jong, in de zomer van 2021 komen hier de foto’s van de bloembakken met veel kleur!

Hart van de Veluwe

Van kisten vol bloempotjes naar een complete tuin, in één jaar!

In deze tuin heeft in het voorjaar van 2019 een complete metamorfose plaatsgevonden. Meters buxushagen zijn gerooid, gazon omgespit en bestrating aangepast. De grond is met een stikstof arme bemesting en veel organische stof geschikt gemaakt voor de aanplant van vaste planten en (een paar) heesters. Ruim 1250 vaste planten zijn door de eigenaren in de grond gezet. Ondanks het droge voorjaar zijn de planten allemaal goed aangeslagen. Er is in de periode maart-juli 2 maal water gegeven.

Bekijk aan de foto’s in gedurende het hele jaar, hoe prachtig deze tuin zich heeft ontwikkeld. Met name de vijver is een voor insecten en vogels bijzonder aantrekkelijk en is er in de hele tuin veel te foerageren.

De graspaden slingeren door de tuin, je waant je op vakantie!

Grote verschillen

Voor twee woningen nabij Station Schothorst, zijn zowel de voortuin als de achtertuin flink aangepakt. onder het motto meer planten en minder stenen zijn er in de beide tuinen grote veranderingen aangebracht. In de voortuin is tot een diepte van 140 centimeter gegraven. De storende laag, die tijdens de bouw bijna dertig jaar geleden, is ontstaan door zware machines, is opgeheven en nu kan het hemelwater de natuurlijke gang weer vinden en groeien de planten uitstekend. Het prieeltje en het dak van de berging vormen nu samen een sedumdak van ruim 13 m²